Ultraviyole Sistemleri İle Dezenfeksiyon
Ultraviyole Sistemleri İle Dezenfeksiyon
Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon, havuz bakımının dezenfeksiyonu için kullanıldığı gibi il ve ilçe merkezlerinde içme suyu depolarının dezenfekte edilmesi için de kullanılır. Bunun yanında söz konusu sistem, evlerin arıtma sistemleri için de tercih edilebilir. Bahse konu sistem, normal dezenfekte sistemlerine nazaran çok daha pratik ve düşük maliyetli olduğu için sıklıkla tercih edilir.
Havuzlar, insan popülasyonun yoğun olduğu mekânlardır. Bu nedenle kısa sürede kirlenir, temizlik ve bakım faaliyetine ihtiyaç duyulur. Bu nedenle havuz sahipleri ya da işletmecileri, vakit kaybettirmeden bakım yapılabilecek, pratik yöntemlere ihtiyaç vardır. bunun için de kullanılacak en ideal dezenfekte mekanizması Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon yöntemidir.
Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon mekanizması uygulanırken amaç, havuzdaki insan sağlığı için zararlı olan tüm canlıların yok edilmesidir. Havuzda kullanım sıklığına bağlı olarak kısa sürede virüs, bakteri, küf gibi zararlı mikroorganizmalar görülür. Bu sistem ile bu canlıların DNA’sı bozularak yok olmaları sağlanır.
Sistem Nasıl Çalışır?
Havuzdaki zararlı mikroorganizmalar, yoğun güneş ışığı altında da yok olabilir. Fakat insan sirkülasyonu fazla olduğunda bu etki doğal yollarla sağlanamaz. Bu nedenle güneş ışığının yarattığı etki, bu sistem ile pratik bir şekilde sağlanabilir.
Havuza yoğun şekilde ultraviyole ışığı verildiğinde havuzda hiçbir virüs ya da zararlı bakteri yaşayamaz. Bu nedenle havuz suyunun dezenfekte edilmesi için en ideal yöntem olarak bu sistem tercih edilir.
Havuz Suyu İçin İhtiyaç Duyulan Bakım
Havuzun temiz ve sağlıklı kalabilmesi için düzenli olarak havuz bakımının yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, havuzun PH seviyesinin ayarlanmasıdır. Havuzun ideal PH aralığı 7,2 ila 7,6 arasındadır. Söz konusu ölçüm için imal edilmiş pratik havuz ölçüm kitleri ile bu oranın ne olduğu kısa sürede tespit edilebilir.
Havuzun PH seviyesi ideal aralıkta olmadığı sürece hiçbir kimyasaldan beklenen etki sağlanamaz. Bu nedenle havuz PH seviyesinin ideal aralıkta olması özel önem arz etmektedir. Bunun dışında düzenli kimyasal uygulaması için tercih edilen ürünlerden biri de klordur. Ayrıca havuzun ihtiyacına göre kullanılan yosun önleyici, çöktürücü ya da parlatıcı uygulaması ile istenen havuz bakımı sağlanabilir.
Havuz bakımı için kullanılacak yöntemlerin vakit almadan yerine getirilmesi çok önemlidir. Hem vakit almaması, pratik olması ve düşük maliyetli olması sebebiyle Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon sistemleri kullanılmaya başlanmıştır. Havuz bakım ekipmanlarının toplam maliyeti düşünüldüğünde, bu sistem ile son derece cazip fiyata suyun dezenfekte işlemi tamamlanmış olur.
Ultraviyole Sistemleri İle Dezenfeksiyonun Avantajları
Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon uygulamasının birçok avantajı vardır. Bu kapsamda aşağıdaki avantajları elde edebilirsiniz.
· Havuzdaki bakteri, virüs, küf, alg gibi olumsuzluklar kısa sürede ortadan kaldırılır.
· Havuz suyunun etkin şekilde dezenfeksiyonu sağlanır.
· Havuz bakım ürünlerine duyulan ihtiyaç yaklaşık % 80 oranında azaltılmış olur.
· Cilt ve gözlerde tahriş oluşumunun önüne geçilir.
· Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon yöntemi ile kombine klorun bozulması sağlanır.
· Klasik havuz kokusu engellenmiş olur.
· Çevre dostu bir uygulama ile zararlı etkilerden korunmuş olursunuz.
· Bağlantının kolay sağlanması ve kolay kullanım sayesinde pratik bir dezenfekte sistemidir.
Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon uygulaması yapılırken sistemin mümkün olduğu kadar havuzun yakın bir bölgesine konumlandırılması gerekir. Sistemden arzu edilen verimin alınması için düzenli şekilde bakımının yapılması önem arz eder. Bu kapsamda senede bir defa UV lamba değişiminin yapılması ve kuvars cam temizliğinin yapılması gerekir. Sistemin bakımı etkin şekilde yapılmazsa verim düşecek ve UV ışınların etkisi azalacaktır.
Ultraviyole Dezenfeksiyon Sisteminin Kurulması
Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon mekanizması, hem dikey, hem de yatay şekilde monte edilebilecek şekilde dizayn edilmiştir. Cihazın kum filtreleme sistemi ile birlikle aynı zamanlayıcı üzerinde çalıştırılması tavsiye edilir. Bu durumda lamba, sadece su akışı olduğu durumda yanacaktır.
Bağlantı için gerekli ekipmanların başında uygun boru malzemeleri gelir. UV tüpün değişimi için yeterince boş alan bırakıldığından emin olunmalıdır. Söz konusu tüpün ömrü yaklaşık 9 bin saattir. Bu da normal yoğunlukta bir havuz için 2-3 yıl demektir. Bu sürenin sonunda sistem tüpünün değişmesine ihtiyaç vardır. Ultraviyole sistemleri ile dezenfeksiyon ile verimli bir dezenfekte sistemi kuracağınıza emin olabilirsiniz.