Toz Klor ve Kullanım Oranları
Havuz kloru havuzların kullanıma hazır hale gelmesi ve kirlerinden, mikroorganizmalarından arınmasını sağlayan en temel kimyasallar arasında yer alır. Havuz dezenfekte sürecinde ve sonrasında olası kirlenmelere karşı direnç kazanmasında klor kullanıma ihtiyaç duyulmaktadır. Havuzlarda klor kullanımı birçok farklı değişkene göre belirlenmelidir. Havuz suyunun çeşitli ölçüm aletleri kullanılarak değerlerine bakılmadan oranların belirlenmesi mümkün olmayacaktır.
Genellikle akşamları havuz bakımı için ölçüm sonrasında klor ilavesi yapılabilir. Toz klor içeriğinde yer alan yüksek aktif toz klor ve hızlı çözünen stabilizatörlü bir klor olması nedeniyle yaygın olarak kullanılır. Mikroorganizmalara karşı etki göstermesi için 1 – 3 ppm arasında serbest klor seviyesinin oluşturulması için 100 m³ için 250 – 500 gr arasında kullanımın önerilir. Toz klor kullanım oranları farklı değişkenlere göre belirlendiği için ölçümlerin yapılması ve havuzun ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekir.
Havuza Ne Kadar Klor Atılmalıdır?
Havuz kimyasalları arasında dezenfeksiyon sürecinde öne çıkan klor, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen oranlarda kullanılır. Havuz suyunun bu değerlere sahip olması için gereken klor eklemesi ile havuzun insanlar tarafından kullanılabilir hale getirilmesi sağlanır. Herhangi bir havuzun klor miktarı ayarlanırken birçok değişken göz önünde bulundurulmalıdır.
Sağlık Bakanlığı tarafından havuzlarda dezenfeksiyonu sağlayan serbest klor miktarının ne kadar olması gerektiği belirlenmiştir. Buna göre serbest klor miktarı:
·Açık Havuzlarda: 1,00 – 3,00 ppm
·Kapalı Havuzlarda: 1,00 – 1,50 ppm
Olarak belirlenmiştir. Klor kullanımı havuz değerlerinin belirlene bu seviyelere çıkarılması gerekir. Bağlı klor miktarının ise en çok 0,2 ppm olması gerekir.
Havuz Kimyasalları Nasıl Kullanılır?
Havuz kimyasal kullanım oranları hem kimyasalların çeşitlerine hem de havuzun fiziki yapısı ile ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Havuz kimyasallarının kullanımın farklılık göstermesi nedeniyle son derece teknik bir iş olan havuz temizliği ve dezenfeksiyonu ciddiye alınmalıdır. Klor kullanımı sıvı, toz ve tablet olarak kullanılabileceği gibi havuzda brom, kalsiyum hipoklorit vb. farklı tip kimyasallarda kullanılmaktadır.
Havuz kimyasallarının kullanımı, eklenmesi gereken ve havuzun sahip olması gereken miktarların ölçüm kitleri ile belirlenerek buna uygun biçimde yapılması gerekir. Toz klor kullanım oranları dikkate alınarak işlem yapılabilir.
Toz Klor Nasıl Kullanılır?
Toz havuz kloru yaygın olarak tercih edilen havuz dezenfeksiyon kimyasalları arasında yer almaktadır. Doğrudan havuz suyuna ihtiyaç duyulan miktarlarda atılarak rahatlıkla kullanılır. İçeriğinde yüksek oranda aktif klor miktarı bulunan toz klor, şok klorlama uygulamalarında tercih edilebilir. Suda nispeten daha yavaş çözünür olması nedeniyle uzun süreli bir dezenfeksiyon sağlaması mümkündür. Suda herhangi bir atık bırakmayan bu klor çeşidi etkili bir kullanım alanına sahiptir.
Açık yüzme havuzlarının dezenfeksiyonu için özellikle tercih edilen toz klor, yaklaşık iki güne kadar çözünmediği için sürekli dezenfeksiyonda etkili bir araç olacaktır. pH değeri düşük olan havuzlarda toz klor kullanımı tavsiye edilmez.
Toz, Sıvı ve Tablet Klor Arasındaki Farklar Nelerdir?
Havuz klor çeşitleri arasında temel olarak üç farklı klor türü bulunur. Bunlar:
·Sıvı
·Toz
·Tablet
Olarak sınıflandırılmıştır. Sıvı klor, sodyum hipoklorit olarak da bilinmektedir. En yaygın kullanılan klor çeşidi olan sıvı klor, en sağlıklı klor türü olarak anılır. Tablet klor ise yavaş salınıma sahip olması nedeniyle uzun süreli havuz dezenfeksiyonuna ihtiyaç duyulması halinde kullanılabilir. Toz klor ise cilt üzerinden tahrişi engelleyerek, havuz derz aralarının aşınmasının da önüne geçebilir. Toz klor kullanım oranları dikkate alınarak belirlenen miktarlarda kullanımı gerekir. Havuz türüne ve değerlerine göre klor tercihi yapılmalıdır.
En iyi klor markası için buraya tıklayıp bilgi alabilirsiniz.