Ph Nedir? Havuz Ph Değeri Nasıl Ölçülür?
Ph Nedir? Havuz Ph Değeri Nasıl Ölçülür?
Yaz geliyor... Yaz mevsiminin gelmesi demek, yaz tatilinin başlaması, turizm sektörünün hareketlenmesi ve turistlerin de ülkemize akın etmeye başlaması demektir. Yazın en büyük ve en önemli özelliklerinin başında çoğu insan için " tatil mevsimi " olarak düşünülmesi geliyor.
Kamplar, oteller, pansiyonlar, sahil kentleri ve tatil için tercih edilen daha pek çok yer. Tatilcilerin en çok tercih ettiği tatil şekli çoğunlukla deniz-kum-güneş ya da havuzlar oluyor. Özellikle çocuklu aileler ya da denizle arası pek de iyi olmayanlar havuzları tercih ediyor.
Havuzlar birçok insana daha cazip ve eğlenceli gelse de, bu konuda dikkat edilmesi ve göz önünde bulundurulması gereken bazı konular var. Bu konulardan birisi de havuz suyunun durumu. Yani Havuz Ph değeri. Ph nedir? Peki, havuzun ph değeri ne ifade ediyor? Ya da neden bu kadar önemli? Ve en çok merak edilen soru Havuz Ph Değeri Nasıl Ölçülür? Ph nedir?
Her ne kadar pek fazla bilinmese de günlük hayatta gıdalardan, içilen sulara kadar, kandan, cilt yapısına kadar birçok yerde karşımıza çıkan bir kavram olan Ph kelimesini tanımlamak gerekirse; bir çözeltinin asitlik ya da bazlık derecesini ifade eden ölçü birimi olarak tanımlanabilir.
Ph Değeri Neden Önemli?
Bir suyun Ph değerinin bilinmesi; o suyun temiz olup olmadığının ve içilebilir ya da kullanılabilir olup olmadığının anlaşılabilmesini sağlar. Bu nedenle Ph değeri önemlidir. Çünkü suyun içindeki asitlik veya bazlık seviyesini gösterir.
Havuz Ph Değeri Nasıl Ölçülür?
Özellikle yaz aylarında çok tercih edilen, fakat üzeri kapalı olması durumunda kışın da kullanılabilen havuzların Ph değerinin ölçülmesi işlemi; havuz test kitleri ile yapılır. Havuz test kiti sıvı solüstyon ve tablet kit olmak üzere iki farklı türde kullanılır. Havuzun olması gereken ph değeri 7.0 ile 7.6 arasındadır. Havuzların ph değeri ölçümü, havuzun özelliğine göre farklılık gösterir. İstenilen değerde olması durumunda özel havuzlarda haftada 2 kez ölçüm yeterli olacaktır. Fakat halka açık olan havuzlarda günde 3 defa ölçüm yapılır.
Ph değeri düşük olduğunda ortaya çıkan problemler
Ph değerinin düşük olması durumunda ortaya çıkan problemler şunlardır:
- İçindeki klor çabuk tükenir
- Derz dolgular ve sıvı yüzeyler zamanla erir
- Metal aksamları zamanla korozyona uğrayabilir
- Zamanla lekeler meydana gelir ve sülfatlar oluşabilir
- Havuza giren kişilerde burun ve gözün yanmasına neden olabilir
- Ciltte kaşıntı ve kuruluk oluşmasına neden olur
- Kullanılan mayolar daha çabuk yıpranabilir
Ph Değeri Yüksek Olduğunda Ortaya Çıkan Problemler
Ph değerinin yüksek olması durumunda ortaya çıkan problemler ise şunlardır:
- Klorun etkisiz kalmasına ve böylece havuz suyunun bozulmasına neden olur
- Kireç oluşması sonucunda kum filtreleri tıkanabilir
- Havuz suyu parlaklığını yitirir ve koyulaşmaya başlar
- Burun ve gözlerde yanma meydana gelir
- Ciltte kaşıntı ve kuruluk oluşmaya başlar.