Havuz Yapımında Nelere Dikkat Edilmelidir
Havuz Yapımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Havuz yapımı, sıradan bir inşaat faaliyetinden farklı hususları barındıran bir süreçtir. Bu kapsamda belli noktalara yönelik uzmanlık gerektiren alanlar gerektirir. Havuz inşa safhasında hataya mahal bırakmadan işçilik sergilenmesi gerekir. Havuz yapıldıktan sonra oluşan hataların telafisi için ciddi tahribat yaşanacaktır.
Havuz yapıldıktan sonra büyük problemlerle karşılaşmamak adına havuzun bir proje çerçevesinde inşa edilmesi gerekir. Yapım esnasındaki her faaliyetin yapılan proje ekseninde yürüyüp yürümediği kontrol edilmelidir.
Projenin, havuz yeri belirlendikten sonra hazırlanmasında fayda vardır. Bu kapsamda havuzun yerinin seçiminde dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar vardır.
Havuz Yerinin Seçimi
Havuz yerinin seçiminde göz önünde bulundurulması gereken kritik hususlar aşağıda sıralanmıştır.
· Havuzun inşa edileceği yerin düz ve gün boyu güneş alan bir yere inşa edilmesi gerekir. Bu sayede havuzu ısıtmak için minimum enerji sarfiyatı sağlanmış olur.
· Havuzun bulunduğu alanda ağaç bulunmamasına dikkat edilmelidir. Ağaç bulunması durumunda hem havuzun gölgede kalması sağlanacak, hem de havuz için çalışma yapıldığında ağaç kökleri zarar görecektir.
· Ayrıca ağaç bulunan bir yere havuz inşası yapıldığında ilerleyen dönemde ağacın kökleri uzayacak ve havuz zeminine zarar verecektir.
· Havuz yerinin seçiminde havuzun ebatları kadar etrafına kurulacak güneşlenme alanının boyutları da unutulmamalıdır.
· Havuz yeri, havuzun çevresine meyil vermeye engel boyutta olmamalıdır.
Suyun Bulunacağı Zeminde Dikkat Edilecek Hususlar
Havuz yapımında dikkat edilmesi gereken hususları suyun bulunduğu havuz alanı ve havuzun çevresinin inşası olarak incelemek gerekir. Havuz kısmının bulunduğu alanda dikkat edilecek hususların başında havuzun zemin çalışması yer almalıdır.
Havuz zemininde ya da perde duvarlarında sorun olursa, havuz faaliyete geçtikten sonra bir kısım sorunların yaşanma ihtimali çok yüksektir. Bu da ciddi tadilat gerektiren bir olaydır. Havuzun zemin ve perde kısımlarının betonu tek seferde dökülmeli ve kalıp malzemelerinin içine yabancı cisimlerin düşmesine engel olunmalıdır.
Havuzun kurulacağı zeminin yanında etrafta ta meyil verilmesi gereken bir alan olmalıdır. Bu alanda minimum % 6 eğim olması gerekir. Bahse konu eğim ile havuzun çevresinde su birikmesi gibi problemlerin oluşmasına engel olunacaktır.
Havuzun Aydınlatma Malzemelerinin Seçimi
Havuz aydınlatma malzemelerinin seçimi, havuz yapımında dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Bu kapsamda seçilen söz konusu aydınlatma ekipmanlarının 12 V elektrik ile çalışan malzemeler olması gereklidir. Ayrıca havuza topraklama sistemi kurularak olası elektrik kaçaklarının da önüne geçilmiş olur.
Elektrik sisteminin kurulu olduğu makine dairesi, korozyondan etkilenmeyecek şekilde dizayn edilmelidir. Bu kapsamda makine dairesine havalandırma sistemi kurulmalıdır. Ayrıca makine dairesine kurulacak tahliye kanalı ile havuzu su basması gibi durumların da önüne geçilecektir.
Havuz Çevresinin İnşasında Dikkat Edilecek Hususlar
Havuzun güzel görünmesi ve bir kısım kazalara meydan verilmemesi için havuzun çevresinin bir kısım hususlar dikkate alınarak inşa edilmesi gerekir. Bu kapsamda havuzun etrafında havuz ızgaraları ve kaymaz zemin kullanılmalıdır. Seçilecek kaliteli malzemeler sayesinde havuzda kaza oluşumunun da önüne geçilecektir.
Havuzlar, insan yoğunluğunun fazla olduğu mekânlardır. İnsan popülasyonu yüksek olan söz konusu mekânlarda kaymadan kaynaklı kaza oluşma ihtimali çok yüksektir. Bu kapsamda kaymaya yönelik tedbir alınmalıdır. Yukarıda sayılan havuz ızgara sistemi ve kaymaz zemin, kayma ihtimalini düşürecektir. Bunun yanında havuzun kenarlarının keskin detaylar olmamasına özen gösterilmelidir.
Havuz faaliyete geçtiği zaman temizlik ve bakımının nasıl yapılacağı da düşünülmelidir. Bu kapsamda havuz bakımına yönelik de gerekli tedbirler alınmalıdır. Aksi takdirde havuz bakımı hem çok fazla zaman alacak, hem de etkili şekilde yapılamayacaktır.
Havuz yapımının başından sonuna kadar hazırlanan havuz projesine bağımlı olarak faaliyetlerin sürdürülmesi gerekir. Yapım aşamasında projenin değiştirilmesi ya da revize edilmesi, riskli bir durumdur. Bu kapsamda projenin değiştirilmesi durumunda yukarıda sayılan hususlara aykırı bir durum oluşmamasına dikkat edilmelidir. Bu sayede sonraki süreçte problem yaşanmayacaktır.