Havuz Nasıl Şoklanır?
Şoklama, okside edici madde ve ya madde karışımlarının, havuz sularına, kloraminleri ve diğer istenmeyen maddeleri imha etmek amacıyla eklenmesi işlemidir.
Şoklamanın Önemi
Havuz suyuna klor ilave edildiğinde, klor molekülleri bakteri, virüs ve diğer arzu edilmeyen maddeler ile birleşir, sonra onları yok eder ve kloraminleri oluşturur. Kloraminler, görevini tamamlamış, ölü klor bileşikleri demektir. Klorun insan sağlığına zararlı olan kısmı, işte bu kloraminlerdir. Bunlar artık işe yaramazlar ve bir an önce onların, havuz suyundan uzaklaştırılması gerekir. Bu yüzden şoklama oldukça önemlidir. Klor kokusunun hissedildiği durumlarda, aslında suda bulunan değil, okside edilmiş kloraminlerin kokusu hissedilmektedir.
Havuz Şoklama Kimyasalları Nelerdir?
Piyasadan temin edebilecek 3 farklı tip şoklama kimyasalı mevcuttur:
*Kalsiyum hipoklorid şok*Diklor şok (Sodyum diklor izosiyanurat)
*Klorsuz şoklama (Potasyum monopersülfat)
Bu 3 ayrı tip şoklama kimyasalı, birbirlerinden farklı özelliktedir. Bu nedenle aralarındaki farklılıkların iyi bilinmesi ve dikkatli kullanılması gerekmektedir.
Şoklamada Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Şoklama işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şunlardır;
*Öncelikle, şoklamada kullanılacak olan klor miktarının, havuzun günlük klor ihtiyacının en az 4 - 5 katı kadar olması gerekmektedir.*Şoklama yapılmadan önce pH'ın 6,8 - maksimum 7,2 Aralığında olmasına dikkat edilmelidir. Eğer ki bu aralıkta değil ise klor vazifesini tam olarak yerine getiremez.
*Uygulama sırasında, koruyucu gözlük ve eldiven kullanmalıdır.
*Uygulamada eski kıyafetler giyilmelidir. Çünkü klor maddesi, ağartıcı bir özelliktedir.
Bu işlem titizlikle yapılmalıdır. Şoklama işlemi düzenli aralıklarla gerçekleştirilmelidir.
Havuz Suyu Şoklama Nasıl Yapılır?
Havuz nasıl şoklanır sorusuna cevaben; şoklamada daima klor, suya ilave edilerek yapılmalıdır. Yani su, klorun üzerine ilave edilmemelidir. Bu işlemde sıcak su, şok kimyasalını, soğuk sudan daha iyi çözmektedir. Bu nedenle çok soğuk su kullanılmamalıdır. Klor suda iyice karıştırılmalıdır, bunun için de ahşap bir çubuk ya da temiz bir sopa kullanılmalıdır.
Klor ilavesini yaparken homojen bir biçimde dağıtmaya özen gösterilmelidir. Bunun için de havuzun etrafında kova ile yavaşça dolaşarak ve eşit miktarda dökerek işlemin, tamamlanması gerekmektedir. Şoklama, her hafta ve düzenli bir biçimde yapılması gerekmektedir.
Klor çeşitlerimizi buradan inceleyebilirsiniz.