Havuz Klor Çeşitleri Nelerdir?
Havuz klorlama işlemleri suyun dezenfekte edilmesi ve insan sağlı ile uyumlu hale getirilmesi için tercih edilen en önemli dezenfeksiyon yöntemleri arasında yer almaktadır. Özellikle ilk defa su doldurulan havuzlarda temiz bir görünüme sahip olmasına rağmen havuz suyunun içinde birçok farklı bakteri, enfeksiyon ve virüsler yer alabilir. Su içinde yer alan bu tip zararlı unsurların yok edilmesi için havuz dezenfeksiyonunda kullanılması gereken kimyasalların uygulanması gerekir.
Havuz suyuna eklenen klorların bir bölümü sudaki görünür kirleri yok eder. Bir bölümü ise faydalı klor olarak tanımlanır ve dış etmenlerden gelecek kirlere karşı koruma sağlar. Havuzlarda kullanılan başlıca havuz klor çeşitleri:
· Sodyum Hipoklorit (Sıvı Klor)
· Kalsiyum Hipoklorit (Toz Klor %65 )
· Sodyum Diklor – İsisiyanürik Asit (Toz Klor %56)
· Triklor – İsosiyanürik Asit (Toz Klor %90 ve Tablet Klor %90)
Havuzlarda Klor Şoklaması Nasıl Yapılır?
Sıvı klor kullanma talimatı ile diğer klor çeşitleri arasından uygulanmasına karar verilen dezenfeksiyon yöntemine göre farklı unsurların dikkate alınması gerekir. Havuz suyunun klor şoklaması yapılarak kullanıma hazır hale getirilmesi ve zararlı unsurlardan arındırılarak olası kirlere karşı koruma sağlamak için klor şoklaması yapılması gerekir. Sıvı, tablet veya toz şeklinde kullanılarak uygulama biçimlerine göre farklı unsurlar tercih edilebilir.
Havuz sularının klor şoklamasının yapılmasın için:
· Havuz suyunun ilk kez doldurulması.
· Havuz suyunun kötüleştiği durumlarda.
· Yosun oluşumu.
· Bulanık, kahverengi veya siyah – kahverengi su oluşumu.
· Bağlı klor miktarında belirli oranlarda aşılma görülmesi durumunda.
Şok klorlama yapılması gerekmektedir. Havuzun ihtiyacının en az 4 katına kadar şoklama yapılması gerekebilir.
Havuz Suyunda Klorun Dezenfeksiyona Etkileri
Havuz dezenfeksiyonuiçin gerekli en temel kimyasallar arasında klor yer almaktadır. Klorun etkin biçimde havuz suyunun insan sağlığına uygun hale getirilmesi ve olası kirlerinden arındırılması için klor kullanımı elzemdir. Suda yer alan faydalı dezenfektan serbest klor olarak tanımlanır. En yüksek 3 ppm konsantrasyonu serbest klorun seviyesini göstermektedir. Serbest klorun suya giren kişiler tarafından taşınan amonyak ile reaksiyonun ardından ortaya çıkan ve dezenfeksiyona etkisi olmayan unsurlara ise bağlı klor tanımı verilmiştir. Toplam klor ise bu iki unsurun konsantrasyonları toplamına denir.
Buna göre klorun havuz suyunda dezenfeksiyona etki etmesi için temel dört unsurun dikkate alınması gerekir. Bunlar:
· Suyun pH derecesinin ideal olması.
· Aktif klor miktarı.
· Serbest klorun mikroplar ile temas süreleri.
· Su sıcaklığı.
Klorun havuz suyuna etkilerini doğrudan etkileyen bu unsurun ideal seviyelerinde olmaları gerekir. Havuz klor çeşitleri kullanılmadan önce bu unsurların dikkate alınması gerekir.
Havuza Suyuna Ne Kadar Klor Atılmalıdır?
Kapalı havuzda klor seviyesi ile açık havuzlardaki klor seviyeleri arasında farklar diğer unsurlara göre belirlenir. Havuz suyunun değerlerine, miktarına ve boyutlarına göre farklı oranlardan söz etmek mümkündür. Bu nedenle doğru ölçümlerin yapılması gerekir.
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen oranlarda havuz sularına atılması gereken klor miktarları belirlenmiştir. Kapalı havuzlarda bu değer 1,00 – 1,50 ppm ve açık havuzlarda ise 1,00 – 3,00 ppm olması gerekir. Bağlı klor değerinin ise açık ve kapalı havuzlarda en fazla 0,2 ppm olması gerektiği belirlenmiştir.
Havuzlarda Klor Ölçümü Nasıl Yapılır?
Havuz klor ölçümüyaparken dikkate alınan unsur serbest klor ile bağlı klor ve toplam klor ölçümleridir. Suyun dezenfekte olmasını sağlayan klor serbest klordur. Havuz içinde kirlere tutunan klor ise bağlı klordur. Çeşitli test kitleri ile uzmanlar tarafından havuzdaki klor ve diğer kimyasalların ölçümleri yapılabilir. Havuz klor çeşitleri ile işlem öncesi ölçümlerin yapılması gerekir.
Sağlık Bakanlığı onaylı klor markası Dreampool ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.