Havuz İzolasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
Yüzme havuzlarında sızdırmazlığı sağlamak oldukça mühim bir konu olduğu gerçeğinden yola çıkarak havuz izolasyonu nedir, nasıl yapılır sorularına cevap vermeye çalışacağız. Evinde havuzu olanlar veya havuzlu bir yer işletenler bu konunun ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Kesintisiz ve huzurlu bir havuz keyfi için havuzda çok iyi bir izolasyon yaptırılması gerekir. Betonarme duvarlar ve zemin yapısı gereği sızdırmaz özelliğine sahip değildir. Bu nedenle havuzlar için mutlaka izolasyon yapılması şarttır. Uzun yıllar boyunca rahat ve keyifli bir şekilde havuzdan faydalanabilmenin en önemli adımlarından birisi de etkin bir su yalıtımına sahip olunmasıdır.
Havuz izolasyonu suyun kaybının önlemesinin yanı sıra dışarıdan da havuz içerisine istenmeyen maddelerin girmesini engellenmesi için de önemlidir. Havuzda su biriken kısım kaba olarak yapıldıktan sonra su tahliyesi, filtrelemesi, malzemelerin birleşim noktaları ve pencereler gibi birçok yer sızdırmaz özelikte olmamaktadır. Bu nedenle sızdırmazlık açısından zayıf kalan bu yerler başta olmak üzere havuzun tamamında izolasyon sağlamak son derece mühimdir. Bunun yanı sıra betonarme kısımlarda zamanla oluşabilecek çatlaklar da sızdırma noktasında büyük riskler oluşturmaktadır. Betonarme yapının üzerine yapılan derz dolgularla seramik kaplama tek başına sızdırma konusunda yeterli olmamaktadır. Özellikle havuz kimyasalları nedeniyle yıpranmakta ve zamanla özelliğini yitirerek zayıflamaktadır. Bu da sızdırmazlık hususunda gerekli katkıyı sağlamamaktadır. Bu tür sebeplerden ötürü havuz izolasyonu için uygun malzemenin seçilmesi ve doğru bir şekilde uygulanmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Gerekli hassasiyet çerçevesinde seçilen ve doğru bir şekilde uygulanan yöntem ile sağlanan havuz izolasyonu hem amaca uygun hizmet eder hem de havuzun ömrünü uzatarak keyifle kullanılmasını sağlamaya uzun yıllar devam eder.
Havuz İzolasyonu Neden Gereklidir?
Birçok kimsenin aklına takılan havuz izolasyonu neden gereklidir sorusuna kısaca aşağıdaki gibi cevap verebiliriz.
* Öncelikli hedef su kaçaklarının önlenmesidir.
* Kimyasal atıkların toplandığı havuzlarda yapılmadığı takdirde kimyasal atıklar dışarıya sızarak tehlikelere yol açar.
* Yüzme havuzlarında ve süs havuzlarında yapılmazsa sızan sular nedeniyle havuzda istenilen su tutulamaz ve kullanılan kimyasalların sudaki oranı değişerek sağlık açısından tehlikeli durumlara yol açabilir.
* Yüzme ve süs havuzlarında oluşan çatlaklar su sızıntısı nedeniyle giderek büyür ve daha tehlikeli boyutlara gelebilir.
Havuz İzolasyonu Nasıl Yapılır?
Havuz izolasyonun öneminden bahsettikten sonra biraz da havuz izolasyonu nasıl yapılır sorusuna cevap vermeye çalışalım. Bu hususta tam manasıyla profesyonel bir destek almak önemlidir. Son yıllarda popüler olan ve internette dolaşan videoları izleyerek birçok iş kendi başına yapılabilse de havuz izolasyonu bu işlerden birisi değildir. Bu nedenle alanında uzman kişiler tarafından yapılması önemle tavsiye olunur.
Havuz izolasyonu yapımı, havuz imarı aşamasının en önemli adımlarından birisidir. Havuzun sağlıklı bir şekilde uzun yıllar kullanılmasına doğrudan katkı sağlamaktadır. Öncelikli amaç su sızdırmazlığını sağlamaktır ve böylelikle havuzun kullanım ömrünü artırmaktır. Bunun için kaliteli işçiliğin yanı sıra uygun malzeme kullanımı son derece önemlidir.
Havuz İzolasyonunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Havuz izolasyonunda kullanılan malzemeler genel hatlarıyla 4 ana grupta incelenebilir.
* Polyuera esaslı,
* Çimento esaslı,
* Poliüretan esaslı ve
* Alifatik poliüretan esaslı izolasyon malzemeleridir.
Bu malzemeler, izolasyon yapılacak olan havuzun kullanım amacına göre özele seçilmelidir. Bu işi yapacak kimseler gönül rahatlığıyla seçimini yaparak uygun bir yöntemle uygulayabilecek teknik bilgi ve beceriye sahip olmalıdır.
Polyuera esaslı havuz izolasyonu malzemeleri en sık kullanılan izolasyon malzemelerinin başında gelmektedir. Kullanıldığı alanlarda modern bir görünüş ve büyüleyici bir atmosfer oluşmasına katkı sağlamaktadır. Bu malzeme püskürtülerek kullanılır ve hızlıca uygulanabilir. Havuzda muhtelif sebeplerde meydana gelen yıpranmalara karşı oldukça etkilidir. Bu konudaki başarısında büyük pay sahibi içeriğinde ve püskürtme ile uygulanmasındadır.
Çimento esaslı havuz izolasyonu malzemeleri su ile karıştırılarak çatlaklara karşı uygulanır ve bu şekilde sızıntıların ve çatlakların önlenmesine çalışılır. Başarı oranı ortalama % 80 civarındadır ve istenilen şekilde sızdırmazlığı rahatlıkla önleyebilmektedir. Uygulama şekli sürme yöntemi iledir. Bu nedenle Polyuera esaslı malzemelere nazaran daha az tercih edilse de aynı ölçüde başarılı sonuçlar verdiği için gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Poliüretan esaslı havuz izolasyonu malzemeleri ilk başlarda ısı yalıtımı amacıyla çatılarda kullanılmaya başlanmıştır. Son zamanlarda ise havuzlarda izolasyon için de sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Elastik yapısı gereği aşınmalara karşı oldukça dirençlidir. Hem sürme hem de püskürtme yöntemi ile kolaylıkla uygulanabilmektedir. Kullanılacak olan yöntem çatlaklara karşı sürme yöntemi olurken genel uygulamada püskürtme yöntemi olarak tercih edilmektedir. Böylelikle en verimli bir şekilde istenilen havuz izolasyonu kolaylıkla sağlanmış olmaktadır.
Alifatik esaslı havuz izolasyonu malzemeleri en sık tercih edilen malzemelerden birisidir. Havuz yüzeylerinde % 100 oranında harika bir sızdırmazlık oranı sağlamaktadır. Ayrıca darbelere ve her türlü aşınmalara karşı çok iyi dirençlidir. Bu nedenle daha uzun ömürlü ve sağlıklı havuz keyfi için alifatik esaslı havuz izolasyonu malzemeleri tercih edilebilir.
Diğer Havuz Lambaları için; Havuz Lambaları
Diğer Havuz Malzemeleri için ; Havuz Malzemeleri