Havuz Filtresi Ters Yıkama Nasıl Yapılır
Havuz Filtresi Ters Yıkama Nasıl Yapılır?
Havuz işletmeciliğinde temel faaliyetlerden biri de havuz filtresi ters yıkama işlemidir. Bu işlem ile filtrenin sağlıklı şekilde görevini yapması sağlanacaktır. Yapılan işlemden sonra filtre, tam anlamıyla suyun süzülmesini sağlayacak ve insanların sağlıklı şekilde havuzu kullanmalarına uygun bir ortam haline getirecektir.
Havuzun filtre kısmında zamanla partiküllerin biriktiği görülür. Bu partiküllere karşı gerekli tedbir alınmazsa süzülme tam anlamıyla gerçekleşemez. Suyun arzu edildiği şekilde süzülmesi içinhavuz filtresi ters yıkama işleminin ihmal edilmeksizin yapılması gerekir.
Ters yıkama yönteminin ihmal edilmesi durumunda havuzdaki iç basınç yükselir. İç basıncın yükseldiği, havuzda bulunan manometreden anlaşılır. Manometrenin üzerinde bulunan yeşil renk, basıncın normal aralıkta olduğunun göstergesidir. Suyun normal basınç değeri 1,5-2,0 bar arasıdır. Manometredeki basıncın sarı ve kırmızı aralıkta gözükmesi, havuz filtresi ters yıkama zamanının geldiğinin de göstergesidir.
Hem şahsi havuzların, hem de umumi havuzların kullanılmasında sık sık filtre bakımının yapılması tavsiye edilir. Bu bakım için de en ideal yöntem havuz filtresi ters yıkama yönteminin uygulanmasıdır. Söz konusu işlem yapıldıktan sonra manometredeki basınç değeri yeşil alana düşecektir.
Havuz Filtresi Ters Yıkama Nasıl Yapılır?
Ters yıkama işlemi basit bir faaliyet gibi görülebilir. Fakat söz konusu işlem için dikkat edilmesi gereken bir kısım hususlar vardır. Yıkama işleminden önce havuzun filtre ve pompa sisteminin tam anlamıyla çalışır durumda olduğundan emin olmanız gerekir. Bunun yanında 6 yollu vananın tüm fonksiyonlarının işlevini yitirmemiş olması şarttır.
Havuz vanaları ve pompası olması gereken ayarlara getirildikten sonra ters yıkama işlemine geçilmelidir. İşlem sırasında havuz pompasının açık ve kapalı konuda olması gereken durumlar vardır. Bu kapsamda ne zaman pompanın açık, ne zaman kapalı olması gerektiğinin iyi belirlenmesi gerekir. Havuz pompası açıkken 6 yollu vananın back wash konumunda bulunması havuz filtre sistemine zarar verebilir. Bu nedenle havuz filtresi ters yıkama işlemine pompa kapalı konumda iken başlanmalıdır. Ayrıca aşağıdaki işlem sırasına da uyulmalıdır.
· İşleme başlamadan önce 6 yollu vanada bulunan tahliye borusunun vanası açık konuma getirilmelidir.
· Pompa kapalı konumda iken 6 yollu vana " back wash ” konumuna alınmalıdır.
· İşlem esnasında 6 yollu vananın üst kısmında bulunan şeffaf gözlem penceresi sürekli gözetlenmelidir.
· İşlem sonrasında havuz filtresi durulama işlemine geçilmelidir. Bu işlem için de 6 yollu vana " rinse ” konumuna alınmalıdır.
· Sonrasında pompa açık konuma getirilerek suyun berraklaştığı kontrol edilmelidir.
Ters Yıkamanın İşlemi Ne Zaman Sonlanmalıdır?
Havuz filtresi ters yıkama işlemi ne kadar sürer? Sorusunun cevabı ihtiyaca göre belirlenir. Filtre ne kadar kirli ise ters yıkama işlemi de o kadar uzun sürer. Filtrede bulunan kuvars ve cam kumların kalitesi, ters yıkama sıklığı ve süresini doğrudan belirleyecek hususlardır.
Bunun yanında 6 yollu vananın gözlem penceresinden de filtre bakımının gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Şeffaf pencereden suyun çok kirli olduğunu görüyorsanız havuz filtresi ters yıkama zamanının geldiğine kanaat getirebilirsiniz.
Filtrenin üzerinde yer alan manometre de sık sık kontrol edilerek ter yıkama zamanının gelip gelmediğine karar verilebilir. Buna rağmen havuzun her daim sağlıklı ve temiz kalmasını isteyen havuz sahibi ya da işletmecileri haftada 3 gün havuz filtresi ters yıkamauygulaması yapmalıdır.
Filtre Kumu Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Havuz filtresinden en yüksek verimin alınması için içerisinde bulunan filtre kumunun kaliteli olması gerekir. Söz konusu kum, kuvars ve cam kumudur. Havuz suyundan süzülen partiküller söz konusu kum taneciklerine takılır. Kum tanecikleri keskin kenarlara sahiptir. Aynı zamanda pürüzlü bir yapıya sahip olan kum, partiküllerin kolay tutulmasını da sağlar.
Zamanla kumdaki pürüzlü yapı, pürüzsüz bir hal almaya başlar. Bu da yabancı maddelerin tutulmasını zorlaştırır. Bu durumda doğal olarak filtre, tam anlamıyla görevini yerine getiremez. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kum değişim zamanının geldiğine kanaat getirebilirsiniz.
Havuz filtre kumunun normal şartlarda değişim süresi 5 yıldır. Bunun yanında halka açık, insan popülasyonu fazla olan havuzlarda bu süre 3-4 yıl zaman dilimine kadar gelebilir. Yani filtreden ne kadar çok su geçiyorsa, kum o kadar kısa sürede işlevini yitirecektir. Bu nedenle kum değişim periyoduna dikkat etmek gerekir.