Havuz Fayansı Nasıl Temizlenir?
Havuz sahiplerinin ve görevlilerin en sık karşılaştığı sorulardan birisi havuz fayansı nasıl temizlenir sorusudur. Havuzun hem temiz görünmesi hem de insan sağlığı açısından zararlı etkilerinin yok edilmesi açısından havuz temizliği son derece önemlidir. Bunu gerçekleştirebilmek için suyun içerisindeki zararlı bakterilerin yanı sıra zemin ve yan duvarlarındaki fayansların en ince ayrıntısına kadar temizlenmesine özen göstermek gerekir.
Gündelik hayatın yoğun ve yorucu temposunda doğal olarak bazı işlerin yapılması ertelenebiliyor. Fakat sağlıklı ve sıhhatli bir yaşam düşleyenlerin temizliği ne olursa olsun ertelememesi gerekiyor. Yaz tatiline hazırlandığımız şu günlerde havuz temizliğinin de bu açıdan bakıldığında asla ertelenmemesi gerekir. Ertelendiği takdirde hem temizlenmesi daha zor olacaktır hem de sağlık açısından giderek büyüyen bir tehdit haline gelecektir.
Havuz Temizleme Süpürgesi
Havuz temizleme süpürgesi ve hortumu, havuz temizliğinde son derece kullanışlıdır. Kullanmak için havuz devir daim sistemine montajlanması gerekir. Ardından çalıştırılarak havuz diplerinde gezdirilmeye başlanır. Kum filtresi sayesinde havuz dibinden çekilen su arıtılarak yeniden havuza kazandırılır. Bu işlem sırasında kum filtresi tıkanabileceği için sık sık temizlenmesine özen gösterilmelidir.
Havuz süpürgesinde fırçaların yumuşak uçlu olması önemlidir. Bu fırçalar sayesinde dip temizliği en iyi şekilde yapılmaktadır. Yosunlaşmaya başlayan bölgelerin temizliği için ise daha sert fırçalar tercih edilmelidir.
Havuz temizleme süpürgesinin yanı sıra elle veya robot havuz temizleyicileri yardımıyla da havuz fayansı temizliği yapılabilir.
Havuz Temizliği Nasıl Yapılır?
Havuz temizliği nasıl yapılır diye merak edenler için kısaca şu şekilde yapılabilir diyebiliriz:
* Havuz temizliği için yeteri kadar vakit ayrılarak asla acele edilmemelidir.
* Havuz içerisindeki su önceden veya temizlik esnasında tamamen boşaltılmalıdır.
* Temizlik esnasında kullanılacak özel kıyafetler giyilmelidir.
* Havuz dibinde kalan su birikintileri tamamen tahliye edilmelidir.
* Havuz dibinde ve etrafında kalan ağaç dalları, yapraklar ve balçık gibi maddeler kabaca alınarak kalıntıları fırça yardımıyla giderilmelidir.
* Yumuşak telli fırça yardımıyla zemin ve yan duvarlardaki fayanslar özenle temizlenerek kirlerinden arındırılmalıdır. Bunun için kir sökücüler kullanılabilir.
* Kompresör yardımıyla en az 150 bar basınçla fayanslar güzelce yıkanmalıdır. Yıkamadan sonraki kirli sular tamamen tahliye edilmelidir.
* Son olarak durulama yapılarak temizlik nihayete erdirilir.
Havuz Temizlemenin Püf Noktaları Nelerdir?
Havuz temizlemenin püf noktaları şunlardır;
* Havuzlar genelde yüzme ve süs havuzu olarak ikiye ayrılır. Süs havuzlarının bakımları kişisel olarak gerçekleştirilebilirken yüzme havuzları için profesyonel destek almak gerekir.
* Düzenli olarak dezenfeksiyon malzemeleri kullanılarak bakterilere karşı korunaklı hale getirilmelidir.
* Yüzme havuzları günlük, haftalık ve 3’er aylık periyotlar halinde temizlenmelidir. Bu dönemler haricinde yaz öncesi (genelde Nisan ayı) ve yaz sonrası (genelde Ekim ayı) olmak üzere 6 ayda bir genel temizliği yapılmalıdır.
* Havuzun denge tankının temizliğine özen gösterilmelidir. 3 aylık dönemler halinde genel temizliğinin yapılmasına özen gösterilmelidir.
Havuz Temizleme Kimyasalları Nasıl Kullanılır?
Havuz sağlığı ve temizliğinde havuz temizleme kimyasalları oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Genel havuz temizliğinden sonra kullanılan bu ürünlerin temel amacı suyun en uygun koşullarda kullanılmasını sağlamaktır. Bunlar;
Klor
Sudaki mantar ve bakteri gibi organizmaların çoğalmasını engellemek ve yok olmasını sağlamak için kullanılır. Sıvı kimyasal halde derişimi% 12 ila % 14 arasında olmalıdır. Toz kimyasal olarak kullanılacaksa % 56 toz klor kullanıldığında her bir 100 m3 için 300 gram civarında, % 90 toz klor kullanılacaksa da 200 gram civarında kullanılabilir. Bu miktarlar havuz suyunun yapısına ve kullanılan diğer kimyasallara göre farklılıklar gösterebilir. Net miktarlar için ölçüm sonuçlarına göre hareket etmek gerekir.
pH Dengeleyici
İnorganik olarak asit içermektedir. Bu da pH dengesini düşürerek 7.0 ila 7.4 arasında tutmaya yardımcı olmaktadır.
Çöktürücü
Her 100 m3 için yaklaşık 200 gram kullanılan bu kimyasal sayesinde su içerisinde askıda tutulan partiküller ve kirlilikler topaklanarak çökertilir.
Yosun Önleyici
Havuzda bulunan, mantar, alg ve bakterilerin yok edilmesini sağlayan bu kimyasal her hafta düzenli olarak denge tankından uygulanır. Havuzun büyüklüğüne ve durumuna göre ortalama 1 ila 1,5 litre arası kullanımı ideal olacaktır.
Yüzey Temizleyici
Havuz zemininde ve filtrelerde oluşan kirliliklerin temizlenmesi için kullanılan asidik bir bileşendir. Temizliğin ardından iyice durulama yapılmalıdır.
İyon Tutucu
Ham suyun içerisinde yer alan ağır metallerin tutularak suyun sertleşmesine ve kirlenmesine engel olmak amacıyla her 100 m3 için 4 – 20 litre arasında kullanılabilir.
Parlatıcı
Havuzda çözünmeyip veya çökmeyip kirliliğe neden olan parçacıkların filtrelere daha kolay tutulmasını sağlamak amacıyla her bir 100 m3 için 2 kg kadar kullanılabilir.
Ayak Dezenfektanı
Havuz girişlerinde dışarıdan gelebilecek mantar, bakteri ve mikroorganizma gibi zararlıları engellemek ve suyun daha sağlıklı kalmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Kış Bakım Kimyasalları
Soğuk kış günlerinde havuzda yosunlaşma, kireçlenme, çatlama gibi olumsuzlukları önlemek amacıyla kullanılır. 100 m3 için 6 litre olarak havuza dökülür ve devir daim yaptırılarak iyice havuza karışması sağlanır. Ayda veya 2 ayda 1 defa kullanılması önerilir.