Hamilelikte Yüzmek Zararlı Mı
Yüksek riskli veya komplikasyonlu hamilelikler dışınca hamilelikte yüzmek zararlı mı sorusuna "hayır, zararlı değil, aksine oldukça faydalıdır " diyebiliriz. Yüzme, gebelik döneminde yapılabilecek en ideal ve sağlıklı bir spordur. Fakat buna karşın oldukça dikkat edilmesi ve hamileliğin dönemlerine göre uygulanılması gereken farklı egzersizleri bulunmaktadır. Şöyle ki;
· Hamileliğin ilk 3 ayında sabah bulantılarını azaltmak ve dinç durmak adına günde 30 dakika yüzme önemlidir.
· İkinci üç aylık süreçte vücut ağırlığı artacaktır. Buna bağlı olarak sırt ve bel bölgelerinde ağrılar görülecektir. Bu sürecin daha az ağrılı ve sancısız atlatılabilmesi için sırt üstü yatarak yüzmek önerilir.
· Son 3 aylık dönem en stresli ve yoğun sırt ağrılarının olduğu bir dönemdir. Şnorkel kullanarak kurbağalama stili ile yüzmek bu dönemde önerilen en ideal yüzme şeklidir.
Hamilelikte yüzme esnasında vajinal kanama veya sıvı gelmesi, karın bölgesinde ağrı, rahimde kasılma, göz kararması, nefes darlığı kalp atışlarında düzensizlik ve aşırı yorgunluk gibi durumlarda yüzme derhâl bırakılmalıdır ve sudan çıkılmalıdır. Yüzme esnasında hem suyun sıcaklığı hem de dış ortamın sıcaklığı nedeniyle vücutta sıvı kaybı artacaktır. Bu da vücutta kramplar meydana getirebilir. Kramplar nedeniyle zor durumda kalmamak için çok açılmama ve yanında mutlaka birisiyle suya girmeye dikkat edilmelidir. Sıcaklığın en yoğun olduğu 11:00 – 16:00 saatleri arasında mümkün oldukça suya girmemeli, su dışında da doğrudan güneş ışığına fazla maruz kalmamalıdır. Gölge, şapka ve gözlük kullanmaya gayret edilmelidir. Ayrıca hamilelik esnasında dalış, su kaydırağı jet-ski gibi etkinliklerden uzak kalınmalıdır.
Hamilelikte yüzmenin birçok faydası olduğu aşikârdır. Fakat yüzme bilmeyen anne adayları bu faydalardan mahrum kalacaklarını düşünerek boş yere üzülmesinler. Onlar da sığ bölgelerde ve havuz kenarlarında tutunarak su egzersizleri yapabilirler. Böylelikle yüzme bilmeseler dahi suda yapılacak egzersizlerle sağlıklı ve güvenli bir hamilelik dönemi geçirebilirler.
Hamilelikte yüzerken tercih edilecek mayolarda öncelikli amaç rahat olmasıdır. Dar ve hareketleri kısıtlayıcı mayolar tercih edilmemelidir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde vücut da genişleyeceği için daha uygun bir mayo alarak devam etmek gerekecektir. Bu tür durumlar için tasarlanmış hamile mayoları arasından seçim yapmak en doğrusu olacaktır.
Hamilelikte Yüzmeye Ne Zaman Başlanmalı?
Hamilelikte yüzmeye ne
zaman başlamalı sorusuna
uzmanlar tarafından verilen cevaplar genelde hemen başlanması yönündedir. Çünkü
yüzme, hamileliğin her döneminde yapılabilen en ideal sporlardan birisidir.
Fakat yine de doktordan bilgi ve tavsiye alınarak yüzmeye başlanmalıdır. Özellikle daha sağlıklı ve temiz olması
hasebiyle hamilelerin havuzlardan ziyade denizlerde yüzmeleri önerilmektedir. Havuz
kullanılması gereken durumlarda daha az klorlu ve hijyenik olanların tercih
edilmesi elzemdir. Burada önemli olan ve üzerinde durulması gereken husus
tamamen hijyenik olmasıdır. Sağlık Bakanlığından Onaylı Havuz Kimyasalları için buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Hamilelikte Yüzmenin Faydaları Nelerdir?
Hamilelikte yüzmenin faydaları hem anne hem de bebek için oldukça fazladır. Başta suyun içerisinde bulunan enerjik yapısı anne vücuduna masaj etkisi sağlar ve vücudunu rahatlatır. Halsizlik ve yorgunluk gibi durumlara terapi etkisi sayesinde oldukça iyi gelir. Psikolojik olarak rahatlatarak stresi azaltır. Kasların güçlenmesini sağlayarak vücudun güçlenmesine olanak tanır. Uyku problemlerini azaltarak dinlenmeye ve daha zinde bir vücuda kavuşmaya yardımcı olur. Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak anne ve bebek için daha çok oksijen almalarına yardımcı olur. Doğum esnasında ve sonrasın vücudun daha formada olmasına katkı sağlar.
Hamilelikte Yüzme Pozisyonları Nelerdir?
Hamilelikte yüzme pozisyonları için kelebek stili pek önerilmemektedir. En zor stillerden birisi olan kelebek, omurgaya baskı getirdiği için hamilelik döneminde önerilmemektedir. Serbest stil yüzme ise genelde hamileler için iyi bir tercih olmaktadır. En hızlı ve etkili stil olarak bilinen serbest stilde önemli olan göğsü fazla bükmemektir. Ayrıca vücut doğru bir şekilde hizalanarak omuzlar, gövde ve kalçalar tek bir şekilde döndürülüyorsa genel anlamda herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Kurbağalama ve sırt üstü yüzmek anne adayları için en iyi yüzme pozisyonları olmaktadır. Kurbağalama çok az bir çaba sarf ederek kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde rahatlıkla yapılabilmektedir. Sırt üstü yüzme ise özellikle hamileliğin 3. ayından itibaren önerilmekle beraber son 3 ayında daha çok tavsiye edilmektedir. Bu dönemlerde vücut ağırlığı giderek artar. Bel ve sırt bölgelerinde ağrıların çoğalmasına sebep olur. Sırt üstü yüzerek bu bölgelerdeki ağrılar kolaylıkla hafifletilebilmektedir.
Hamileyken Termal Havuza Girilir Mi?
Hamileyken termal havuza girmek pek önerilmemektedir. Sauna, kaplıca ve sıcak su banyoları gibi sıcak ortamlar hamilelik esnasında uzman görüşlerine göre oldukça risklidir. Suyun sıcaklığını yüksek olması özellikle ilk 3 aylık hamilelik döneminde bebeğin organ gelişimine ket vurarak sakat olmasına yol açabilmektedir. İlerleyen dönemlerde de bu risk azalsa dahi yine de sıcak suyua girilmesi önerilmemektedir.
Hamilelik esnasında termal havuzlar anne vücut sıcaklığının artmasına sebep olabilir. Bu da bebekler için ani yükselen ateş sebebiyle muhtelif sorunlara yol açabilmektedir. Anne vücut sıcaklığının artması cilde yakın damarlarda genişlemeye yol açacaktır. Bu da bayılmalara neden olabilmektedir. Aynı şekilde bebeğe giden kan oranında azalmaya sebep olabilmektedir.