Çocukların Yüzmeyi Öğrenmesi Neden Önemli
Çocukların yüzmeyi öğrenmesi neden önemlidir sorusuna verilecek ilk cevap sağlıklı bir yaşam için yüzmenin önemli olduğudur. Çünkü yüzme esnasında tüm vücut kasları ve eklemleri eş zamanlı olarak çalışır. Hal böyle iken tüm kaslar eşit olarak çalışarak güçlenir ve vücudun sağlıklı bir yapıya kavuşmasına olanak tanır.
Yüzme sporu sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de son derece önemlidir. Sadece kasları çalıştırmakla kalmıyor, aynı zamanda koku ve tat alma gibi duyuları da aktif bir şekilde çalıştırarak sağlıklı olmalarına yardımcı oluyor. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren çocukların suyla temas etmeleri, yüzme alışkanlığı kazanarak hayat boyu bunu devam ettirmeleri uzmanlar tarafından üstüne basa basa önerilmektedir.
Çocuklar İçin Yüzme Neden Önemlidir?
Çocuklar için yüzme neden önemlidir diye merak edenlere ilk olarak çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri için büyük önemi olduğundan bahsedilebilir. Bu cümleyi biraz daha açarak açıklık getirmeye çalışalım.
Yüzme, çocuklar için diğer spor dallarına nazaran daha eğlencelidir ve tehlikesi de daha olan bir spordur. Zihinsel ve fiziksel gelişimin en yoğun olduğu dönemlerde yapılan yüzme, tüm vücut kaslarını çalıştırdığı için son derece yararlıdır. Her çocuk için suyun içerisinde olmak son derece keyiflidir. Bu nedenle neredeyse hiçbir zorluk çekmeden her çocuk kolaylıkla yüzmeye ısındırılabilir. Uzman bir eğitmen vasıtasıyla yüzmeye başlayan çocuklarda kas ve iskelet sistemi diğer çocuklara nazaran daha sağlıklı bir şekilde gelişim gösterecektir. Özellikle düz kaslar ve buna bağlı olarak da sinir sistemi büyük bir gelişim gösterir. Dolaşım, sindirim ve solunum sistemleri gelişerek daha sağlıklı bir yapıya kavuşur.
Yüzmenin çocuklar açısından bir diğer önemli faydası da kalp kasları ile alakalı olmaktadır. Kalp kaslarını güçlendiren yüzme sporu sayesinde sinir sistemi de güçlenir. Böylelikle ilerleyen yaşlarda başta felç olmak üzere sinir sistemi hastalıklarına karşı vücut daha dayanıklı olur. Kalp krizi gibi birçok kalp hastalıklarına karşı da korunaklı olur.
Çağımızın en büyük hastalıklarından birisi olan obeziteye karşı en etkili silahlardan birisidir yüzme. Yüzme esnasında enerji sarf eden çocuklar için obez olma riski ortadan kalkar. Tam tersi iştahsızlık sorunu yaşayan çocukların da yeme isteklerini artırarak düzene sokar.
Bebeklerde Yüzmenin Faydaları
Bebeklerde yüzmenin faydalarından bahsetmeden evvel bebeklerin daha doğmadan anne karnında iken su içerisinde bulunduklarını hatırlatmakta fayda var. Buna bağlı olarak da su içerisinde olmayı pek severler. Bir de ebeveynleri ile birlikte olursa onlar için harika bir eğlence olacaktır.
Bebekler için herhangi bir sağlık sorunu yoksa 4. aydan itibaren suya girebilir diyen bazı uzmanlara karşın genel olarak 6. aydan sonra suya girmeleri önerilmektedir. Bu dönemden sonra gecikilen her an için suya alışmak zorlaşabilir. Bu nedenle erken dönemlerden itibaren bebeklerde yüzmeye başlamakta fayda vardır. Genel olarak bebeklerde yüzme;
* Kas gelişimine katkı sağlar,
* Özgüvenini artırır,
* Enerji harcatarak yeme isteğini artırır,
* Suyun enerjisi sayesinde vücudunu rahatlatır,
* Denge ve koordinasyon etkileşimini artırır,
* Bilişsel gelişimini artırır,
* Düzenli uykuya katkı sağlar,
* Sancı ve gaz gibi vücut problemlerini azaltır.
Küçük Yaşta Yüzmenin Faydaları
Küçük yaşta yüzmenin faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
* Kas ve kemik gelişimini hızlandırır, yüzmeyen yaşıtlarına nazaran daha dinç ve sağlıklı görünmesini sağlar.
* Obeziteyi önler, aynı zamanda iştahsızlık sorununu da ortadan kaldırarak yemek yeme isteğini artırır.
* Kalp hastalıklarına karşı direnç kazandırır, sinirsel gelişime katkı sağlar.
* Motor becerilerini artırır,
* Zihni dinç tutar, vücuttaki serotonin miktarını artırarak mutluluk verir.
Çocuklara Yüzme Eğitimi Nasıl Verilir?
Çocuklara yüzme eğitimiözel kurslarda veya uzman eğitmenler tarafından verilmektedir. Yüzme eğitimi için öncelikle yaş grupları ve fiziksel yapıları göz önünde bulundurulur. Ayrıca küçük yaşlardaki çocukların büyük havuzlardan ve kalabalıklardan korkma riskine karşın daha küçük havuzlar ve kalabalık olmayan ortamlar tercih edilmektedir.
* Yüzme eğitiminde başlangıç çok önemlidir. Doğru teknik ve yöntemler ile en iyi şekilde yüzmeye başlanır ve en verimli şekilde yüzmeden fayda sağlanır.
* Bebekler yüzmeye ilk olarak sırt üstü başlatılır. Sırt üstü durmaya başlamaları bebeklerin kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır.
* Yüzme eğitimleri anne, baba ve eğitmen üçlüsüyle başlar ve ardından alışma süreci tamamlandıktan sonra eğitmen ile devam eder. Bir süre sonra çocuk egzersizlere kendi başına eğitmen gözetiminde devam eder.
* Yüzme eğitimleri esnasında çocuğun güvenini kazanmak ve etkili iletişim kurabilmek adına oyunlardan faydalanmak önerilir.
* Sağlıklı ve güvenli bir yüzme eğitimi için çocuğa dikkat etmesi gereken kurallar ve öneriler anlatılır.
* Su içerisinde kolların ve ayakların nasıl kullanılacağı öğretilir.
* Su içerisinde ve dışarısında nasıl nefes alınacağı ve su içerisinde nasıl göz açılacağı öğretilir.
* Suya atlama çalışmaları yaptırılır, zorlanan çocuklara cesaretlendirici sözler ve hareketlerle yardımcı olunur.
Yüzme Havuzu Malzemeleri için buraya tıklayarak kolayca inceleyebilirsiniz.