Çocuklar İçin Havuz Güvenliği Nasıl Sağlanır
Bu yazımızda siz değerli okurlarımız için çocuklar için havuz güvenliği nasıl sağlanır sorusuna detaylı cevap vermeye çalışacağız. Böylelikle yaz aylarının vazgeçilmez eğlencelerinden ve dinlencelerinden olan havuzların keyfini daha sağlıklı ve güvenli bir biçimde çıkarabileceksiniz.
Yaz ayları yaklaşırken başta tatilciler olmak üzere birçok kimse yazı nasıl ve nerede değerlendireceğine dair arayışlarını hızlandırmış bulunmakta. Bu arayışlar özellikle küçük çocukları olan aileler için daha zorlu olmakta ve titizlikle yürütülmesi önemlidir. Eğer yaz için havuzu olan bir yazlık veya benzeri mekân yoksa bu durumda kalınacak yerin çocuklar için başta güvenlik olmak üzere tüm konularda uygun olması elzemdir. Bu tür konularda gerekli önlemler ilgili tatil yerinin sorumluları tarafından alınacaktır. Fakat kişinin kendi sorumluluğunda olan bir yer söz konusu ise bu durumda çocuklar için havuz güvenliği nasıl sağlanır sorusu akıllara gelecektir. Bu durum ile ilgili olarak aşağıda yer alan hususlar titizlikle yerine getirildiği takdirde özellikle 0-6 yaş grubu çocukların daha güvenli bir ortamda vakit geçirebilmeleri için gerekli havuz tedbirleri ekseriyetle alınmış olacaktır. Bunların yanı sıra kişisel olarak bahsi geçen konum için güvenlik amaçlı farklı tedbirler de tarafınızca alınarak olası riskler ortadan kaldırılmış olacaktır.
Havuz Çevresi Güvenliği
Öncelikle mümkün oldukça çocukların oyun alanları ile havuzların bulunduğu alanlar birbirlerinden ayrılmalıdır. Eğer bu mümkün değilse oyun alanı ve havuz tamamen kolaylıkla görülebilecek şekilde düzenlenmelidir. Böylece çocuklar keyifle oynarken ebeveynler tarafından kolaylıkla gözlemlenerek kontrol altında tutulabilecektir. Havuz çevresi güvenliği için ilk olarak havuz kenarlarına en az 120 cm yüksekliğinde güvenlik bariyerleri kullanılabilir. Bu bariyerler hem sabit hem de taşınabilir olmaktadır. İhtiyaç durumuna göre uygun bir seçim yapılarak kullanılabilir. Havuz kullanılmayacağı durumlarda hızlıca uygulanarak korunaklı bir hale getirilebilir. Kullanılacak malzeme havuzun görüşünü kapatmayacak şekilde şeffaf olarak tercih edilmelidir. Son yıllarda bu tür bariyerler sıkça kullanılarak çocuklar için havuz güvenliği sağlanmaya çalışılmaktadır.
Havuz Güvenlik Filesi
Havuz içerisinde çocukların dikkatini çekebilecek oyuncak veya muhtelif cisimler bulunmamalıdır. Çünkü bunlar çocukları ilgisini çeker ve onların havuza düşmelerine büyük davetiye çıkarır. Çocuklar içgüdüsel olarak oynama isteğiyle hareket eder ve havuzun tehlikeli olabileceğini düşünemezler. Bu duruma mahal vermemek adına özellikle oyuncaklar olmak üzere çocukların ilgisini çekecek cisimler havuzda bırakılmamalıdır. Havuzlar kullanılmadığı durumlarda ise varsa havuz güvenlik bariyeri ile korumaya alınmalıdır. Eğer yoksa havuz güvenlik filesi veya örtüsü ile tamamen kapanacak şekilde üzeri örtülmelidir. Havuzda su olmasa dahi içine düşüp sakatlanma risklerini ortadan kaldırabilmek adına havuzun kullanılmadığı zamanlarda etrafının veya üzerinin veya her ikisinin birden kapatılması önemlidir.
Yukarıda bahsedilen çocuklar için havuz güvenliği nasıl sağlanır hususundaki öneriler çocukların havuza düşmemeleri ve boğulmamaları gibi havuzlar için alınabilecek tedbirler ile ilgili hususlardır. Bunların yanı sıra havuzun ve bahçenin durumuna göre alınması gerekecek tedbirlerde farklılıklar söz konusu olabilir. Bu nedenle mümkünse profesyonel olarak veya iyice analiz ederek bu konuda gerekebilecek farklı tedbirler de alınmalıdır. Böylece başta 0-6 yaş arası çocuklar için olmak üzere havuzlarda meydana gelebilecek kazaları önlemek adına gerekli havuz etrafı koruma tedbirleri alınmış olacaktır.
Çocuklar için Sağlıklı ve Güvenli Havuz Nasıl Olmalıdır?
Bahsi geçen önlemlerin yanı sıra biraz da çocuklar için sağlıklı ve güvenli havuz nasıl olmalıdır ve bu konuda neler yapılması gerektiğinden bahsedelim.
Çocukların güvenli ve sağlıklı bir şekilde havuz kullanabilmeleri için mümkünse ayrı bir havuz ayarlanmalıdır. Çocuklar için fazla derin olmayacak derinlikte ve çok büyük olmayacak ölçülerde uygun bir havuz alanı oluşturulmalıdır. Bu mümkün değil ise yetişkinler için oluşturulmuş havuzun içerisinde uygun bir alan da çocuklar için ayrılmalıdır. Çocuklar havuz içerisinde asla yalnız başlarına bırakılmamalıdır. Mutlaka bir ebeveyn kontrolünde ve gözleminde havuzda bulunması sağlanmalıdır.
Havuzun içerisinde ve etrafında çocukların takılıp kontrolsüz bir şekilde düşebilecekleri veya basıp kayabilecekleri her hangi bir cisim bırakılmamalıdır. Zemin döşemeleri de bu husus göz önünde bulundurularak kaygan olmayacak şekilde uygulanmalıdır. Eğer zemin kaygan ise kaymayı önleyecek şekilde terlik vb. kullanmaya özen gösterilmelidir.
Çocukların havuzda daha sağlıklı ve batmalarını önleyecek şekilde tasarlanan mayolar tercih edilmelidir. Ayrıca can yeleği, kolluk ve simit gibi batmayı engelleyen aksesuarlar tercih edilmelidir. Mümkünse korunaklı olmadıkları için su yatakları kullanılmamalı ya da mutlaka bir yetişkin nezaretinde kullanılmalıdır. Çocuk havuz içerisindeyken nasıl davranması gerektiği, neleri yapmaması ve nelere dikkat etmesi gerektiği gibi konularda bilgilendirilmelidir. Asla başkalarını itmemesi, şakalaşmaması ve su yutmaması gerektiği gibi hususlarda uygun bir dille bilgilendirilmelidir.
Havuz kenarında en yakın ve uygun bir yerde acil durumlar için telefon veya zil gibi bir cihaz bırakılarak çocukların gerektiğinde kullanmaları tembihlenmelidir. Çocuklar yüzme dersleri almış dahi olsalar asla tedbirler elden bırakılmamalı ve yalnız başına havuzda kalmasına müsaade edilmemelidir.
Çocuklar için havuz güvenliği alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, tehlikeli olabilecek tüm durumları önceden düşünerek meydana gelmesini önleyecek tedbirlerin alınmasıdır. Böylece muhtemel bir olumsuz durumun meydana gelmesine yol açacak hususlar önceden engellenerek gerekli tedbirler kolaylıkla alınabilir. Havuz koruma sistemleri her ne kadar birçok sorunu önceden engellese de yine de tam olarak güvenli değildir. Bu nedenle her ne olursa olsun çocuklar havuzda iken kesinlikle yalnız başlarına bırakılmamalı, sürekli gözetim altında tutulmalıdır. Aksi takdirde en ufak bir ihmal ve tedbirsizlik gözbebeğimiz çocuklarımız için ölümle sonuçlanmaya kadar birçok kötü duruma yol açabilir.
Yüzme Havuzu Malzemeleri için buraya tıklayarak kolayca inceleyebilirsiniz.