Bebekler Havuza İlk Ne Zaman Girebilir
Bebekli ailelerin şu günlerde akıllarına gelen sorulardan birisi de bebekler ilk havuza ne zaman girebilir sorusudur. Soğuk kış günlerini hızla geride bıraktığımız şu günlerde birçok kimse yaz tatiline dair çeşitli araştırmalar ve planlamalarla meşgul olmaktadır. Böylece yaz tatilini en verimli ve güvenilir bir biçimde geçirme kolaylığı elde edilebilecektir. Özellikle çocuklu ve hatta küçük bebekli aileler bu konuda daha bilgili ve donanımlı olmak zorundadır. Bu zorunluluk bebeklerin havuza ilk ne zaman girebileceği, bebek için sağlıklı mı değil mi, gerekli güvenlik önlemleri nasıl olmalıdır gibi muhtelif sorulara cevap aranmasından kaynaklanmalıdır. Son derece doğal olan bu arayışlarla ilgili akıllara takılan birçok soruya yazımızın devamında cevap bulunmaktadır.
Bebekler İçin Havuz Sağlıklı Mı?
Bebekli ailelerin akıllarına takılan ilk soru bebek için havuz sağlıklı mı sorusu olmaktadır. Çünkü her şeyin başı sağlıktır ve sağlık olmadan diğer şeylerin önemi pek olmayacaktır. Bu nedenle havuzların bebekler için sağlıklı olup olmadığı konusunda akıllarda soru işaretlerinin oluşması son derece tabiidir. Bu konuda uzmanların ortak görüşüne göre genel havuzlar bebekler için kesinlikle sağlıklı değildir. Bu nedenle erişkinlerin kullandığı genel havuzlara bebekler sokulmamalıdır. Çünkü bebekler özellikle ilk 6 ay için bağışıklık sistemi açısından henüz tam olarak gelişim gösteremedikleri için hastalıklara karşı savunmasızdır. Özellikle enfeksiyonlara karşı adeta açıktır. Başta ishal, orta kulak iltihabı, mantar ve muhtelif cilt sorunları olmak üzere birçok hastalığa karşı genel havuzlar bebekler için son derece risklidir.
Hastalıklara karşı vücut direncinin kazanılması için aşılanma önemlidir. İlk 6 ay içerisinde genel olarak aşılar tamamlandığı için anne sütü de sağlıklı bir şekilde alındıysa bağışıklık sistemi genel olarak toparlanmış olacaktır. Bu durumda bebekler evde özel aile havuzlarına iyi dezenfekte edilmek ve ısısı uygun hale getirilmek şartıyla yavaştan girmeye başlayabilirler. Bebeğin genel sağlık durumuna göre 4. aydan itibaren de özel havuzlar kullanılmaya başlanabilir. Bebek havuza sokulmaya başladığı andan itibaren çok iyi izlenmelidir. Özellikle cildinde hassasiyet oluşturmaya başlıyorsa derhal havuzdan çıkarılarak iyice temizlenmelidir. Havuz temizliği için kullanılan malzemeler muhtelif kimyasallardan oluştukları için bebek ciltlerine zararlı olabilir. Bu husus asla göz ardı edilmemelidir ve dikkatlice gözlemlenmelidir.
Bezli Bebek Havuza Nasıl Girer?
Bebekli ailelerin havuzla ilgili akıllarına takılan sorulardan birisi de bezli bebek havuza nasıl girer sorusudur. Bilindiği üzere günlük kullanılan bezler yapısı gereği sıvıyı emerek mümkün mertebe çocukların altının kuru kalmasını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle havuza girerken bebekler için bu bezi kullanmak pek sağlıklı olmayacaktır. Onun yerine havuz veya deniz için kullanılan mayo bezlerden faydalanmak daha makul olacaktır. Mayo bezler bir süre bebeğin çisini ve tuvaletini içinde muhafaza edebilir. Fakat sık sık değiştirilmesi gerekir. Çünkü taşması ve havuza bulaşması riskini daima barındırır.
Bebek Havuzu Kaç Derece Olmalıdır?
Bebeklerin kullandıkları havuzların sıcaklıkları son derece önemlidir. Soğuk olması bebekleri hasta ederken sıcak olması da yanmasına ve derisinin tahriş olmasına neden olabilir. Bu nedenle bebek havuzu kaç derece olmalıdır sorusu bebekli aileler için merak edilen sorulardan birisi olmaktadır.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan mevzuata göre havuzlar için en ideal sıcaklık 28-30 derece arasıdır. Bu sıcaklık değerlerindeki havuzlarda bakteri üremesi zordur. Aynı zamanda bu sıcaklık değerleri bebekler için de gayet uygun seviyededir.
Havuz suyunun sıcaklığının yanı sıra bebeklerin üşümemesi için dışarısının da sıcaklığı önemlidir. Bu nedenle ortalama 25 derecelik bir sıcaklık yeterli olacaktır.
Bebekler Ne Zaman Havuza Girebilir?
Cevaplanması gereken bir diğer soru bebekler ne zaman havuza girebilir sorusudur. Sıcak havalarda uzmanlar genelde 11:00 – 15:00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamasını önermektedir. Çünkü güneşin en etkili olduğu saat aralığı bu saatlerdir ve zararlı ışınlardan korunmak için çok dikkat etmek gerekir. Bu nedenle bebekler bu saatler arasında mümkün oldukça havuzlara sokulmamalıdır. İlla sokulması söz konusu ise bu durumda havuza girmeden yaklaşık yarım saat için uygun bir güneş kremi ile cildi korumaya alınmalıdır. Ayrıca kafasını korumak için de mutlaka şapka kullanılmalıdır.
Bebeklerin havuzda durma süreleri her defasında en fazla 30 dakika olmalıdır. Günün en sıcak saatlerinde girilmesi durumunda bu süre daha kısa tutulmalıdır. Sıcaktan kaynaklı su kaybını önlemek için de mutlaka yeteri kadar sıvı almalarına dikkat edilmelidir.
Bebekler İçin Havuz Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bebekler için havuz bakımı büyük önem taşır. Havuzun bebek sağlığı açısından gerekli bakımlarının yapılması ve kontrol altında tutulması elzemdir. Mümkünse bebekler ve çocuklar haricinde bu havuzları kimse kullanmamalıdır. Bebekler ishal veya ateşli bir hastalık geçirirken havuza sokulmamalıdır. Havuza girmeden ve çıktıktan hemen sonra mutlaka duş aldırılmalı, üşümesine mahal vermeyecek şekilde kıyafetleri giydirilmeli veya kuru bir havluya sarılarak muhafaza edilmelidir. Altını ıslatması söz konusu olacağı için sık sık bezi değiştirilerek havza bulaşmasına engel olunmalıdır.
Yüzme Havuzu Malzemeleri için buraya tıklayarak kolayca inceleyebilirsiniz.